• Kolumbia Casa Negra Natural Carbonic Maceration

Kolumbia Casa Negra Natural Carbonic Mac.

Czy zmielić?
Masa netto
250g
79.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Zostaw telefon

Kolumbia Casa Negra Natural Carbonic Maceration

Microlot: Natural Carbonic Maceration

Region: Quindio, Calarca
Wysokość upraw: 1450-1650m n.p.m.
Planacja: Finca Casa Negra
Producent: Effrain Botero
Odmiana: Pink Bourbon
Proces obróbki: naturalny (suchy) carbonic maceration
Profil palenia: do metod przelewowych
Profil sensoryczny: Najbardziej zjawiskowa z naszych kaw, aromaty truskawek, papai, róży, wiśni, delikatna kwaskowatość, jedwabiste body

 

Casa Negra to niezwykła kawa — ze względu na odmianę i obróbkę. Niewielkie, 8ha gospodarstwo Casa Negra należy do rodziny Effraina Botero od 15 lat. Effrain oprócz własnych plonów, przetwarza także zbiory okolicznych sąsiadów. Większość upraw stanowi odmiana Castillo. Niniejsze ziarna to bardziej ceniona odmiana Pink Bourbon.

Obróbka "carbonic maceration" polega na umieszczeniu dojrzałych i oczyszczonych owoców w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Brak dostępu tlenu sprawia, że owoce (począwszy od dna) "puszczają" pektyny i gromadzący się na dnie, fermentujący sok (brzeczkę). Tenże sok odciąga się u dołu i ponownie napełnia się nim beczkę od góry. Taki proces daje nam czyste, klarowne i "winne" kawy z silnym charakterem czerwonych owoców. Przez cały czas trwania fermentacji mierzy się poziom tlenu, zawartości cukru, współczynnik pH — dla pewnych określonych wartości tych parametrów możemy być pewni, że kawa jest gotowa i ma swoje cudowne własności. Fermentacja trwa zwykle od 36 do 40 godzin. Na końcu owoce umieszcza się w czystej wodzie, by przerwać działalność bakterii.

Proces suszenia owoców ostatecznie przerywa fermentację — musi być więc przeprowadzony dość szybko w specjalnych maszynach nazywanych "guardiola". Następnie z suchych owoców wydobywa się pestki i poddaje je obróbce mechanicznej, dalej suszy się do uzyskania odpowiedniej wilgotności i pakuje w worki grain-pro.

Więcej informacji o specyfice obróbki znajdziecie tutaj: https://www.sabores.co.za/2020/06/02/carbonic-maceration/

 

Data palenia: 12/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie