Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED

Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED

85.00
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.
Zostaw telefon

Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED

 

Region: Risaralda, Pereira, La Riviera
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Planacja: Finca La Riviera
Producent: Julio Cesar Madrid
Odmiana: Catiope
Proces obróbki: washed NITRO
Profil palenia: jasny 
Profil sensoryczny: bardzo ciekawa, subtelna kawa, intrygujące herbaciano-owocowe aromaty

 

Od pewnego czasu Kolumbia słynie z tego typu, specjalnych, niemal laboratoryjnych kaw, uzyskanych przy użyciu kontrolowanych fermentacji. Niniejsza kawa jest kolejnym krokiem w doskonaleniu metod fermentacji, bo oprócz użycia odpowiednich bioreaktorów i odpowiednich mikrobów, w procesie fermentacji usuwa się tlen, zastępując go obojętnym azotem. 

Proces obróbki niniejszej kawy jest dość złożony. Jest to generalnie obróbka mokra ale nie do końca. Wstępna faza obróbki polega na uruchomieniu autonomicznej fermentacji i po prostu zostawia się owoce na 24-36 godzin. Potem przy użyciu specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermentacji, łącząc je z "zaczynem" owocowo-drożdżowo-bakteryjnym. W tym wypadku jeszcze dodatkowo z beczek fermentacyjnych usuwa się tlen. Proces fermentacji jest kontrolowany pod względem jej aktywności przez prókowanie. Na koniec ziarna się suszy na słońcu i mechanicznie.

Odmiana ninijeszych ziaren też zasługuje na uwagę. Catiope jest krzyżówką znanej odmiany Caturra i odmian z Etiopii. 

Data palenia: 27/10

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: