• Kongo Kivu Kawa Kabuya

Kongo Kivu Kawa Kabuya

Czy zmielić?
Masa netto
33.00 -12% 29.00
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kongo Kivu Kawa Kabuya

 

Region: Jezioro Edwadra, Butembo, Lubero, Północne Kivu, Demokratyczna Republika Kongo
Wysokość upraw: 1450-1945m n.p.m.
Plantacja: Kawa Kabuya 
Odmiany: Bourbon, Catuai, Ruiru

Proces obróbki: tradycyjny, mokry (Fully washed), jakość K3
Profil palenia: do espresso
Profil sensoryczny: owocowe aromaty, delikatna kwaskowatość, lekka goryczka, równowaga, gładka, jedwabista, słodka kawa.

 

Można powiedzieć, że historia kawy w Kongo dopiero co się zaczęła, choć pierwsze drzewka i plantacje założyli w latach 40-tych belgijscy kolonizatorzy. Po upadku kolonii, kawę w Kongo traktowano jako pozostawione przez Belgów zło. Od kilku lat, może wraz z rozwojem idei specialty coffee, kawa w Kongo nabiera życia i ukazuje swoje nowe oblicze.

Uprawy spółdzielni Kawa Kabuya leżą na brzegu Jeziora Edwarda w Północnym Kivu -- w jednej z prowincji, sąsiadującej z większym Jeziorem Kivu. Kawa Kabuya zrzesza kilkuset drobnych rolników i korzysta z 20 stacji mycia. Ze stacji mycia kawa jest transportowana do suchego młyna w Butembo. Kawa z Kawa Kabuya wygrała niedawno konkurs Taste of Harvest dla plantatorów z Kongo.

Nieco informacji o kawie w Kongo można znaleźć w Congo Coffee Atlas. Jest to interaktywna aplikacja wiążąca dane dotyczące kawowych upraw z geograficzną mapą.

Niniejsze ziarna zostały wypalone nieco mocniej niż większość naszych singli, przede wszystkim do espresso. Espresso jest intensywne, uderzające aromatami owocowymi, w smaku jest wyczuwalna przyjemna kwaskowatość, dużo słodyczy, delikatna goryczka.

 

Data palenia: 5/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie