Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural Espresso
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural ESPRESSO
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural ESPRESSO
Region: Oromia, Guji, Hambela, Buku Hurufa
Wysokość upraw: 2120 m n.p.m.
Producent: drobni rolnicy
Odmiana: Heirloom (JARC 74110, JARC 74112, JARC 74158)
Proces obróbki: uprawy organiczne, naturalna metoda sucha, owoce suszone na słońcu
Stacja obróbki, młyn: Buku Hurufa Washing Station, Lulo Coffee
Profil sensoryczny: kwiaty, brzoskwinie, czarna herbata, jagody, grapefruit, pomarańcze, doskonała kawa na każdą porę i nie/pogodę.
Proces palenia: średnie, nieco ciemniejsze; piękne pachnące i słodkie espresso, fajne także w niektórych przelewkach.
Buku Hurufa to stacja obróbki założona przez Lulo Coffee w 2020 roku — jest to zakład nastawiony na produkcję kaw z obróbki suchej: naturalnych i anaerobowych. Takie akurat metody obróbki uwydatniają charakter kaw z regionu, nie naruszając zasobów wodnych i nie szkodząc środowisku.
Niniejsze ziarna pochodzą z wielu niewielkich upraw położonych w paru gminach o nazwie Buku: Buku Hurufa, Buku Sisa i Buku Abel. Nazwa Buku wzięła się od tumanów kurzu, ciągnących się za stadami królewskiego bydła (borena cattle), niegdyś prowadzonych do Jeziora Abaya w poszukiwaniu soli.
Profil ziaren z Buku słynie z egzotycznych aromatów, ziarna są niewielkich rozmiarów ale bardzo gęste i treściwe.
Buku Hurufa leży w okolicy rzeki Buku i innych rzek oraz potoków górskich. Okolica jest przepiękna i trudno dostępna. W porze deszczowej w zasadzie stacja jest niedostępna.
Data palenia: 15/11