Etiopia Magarissa Halo #5 przelew
Etiopia Magarissa Halo #5 przelew
Etiopia Magarissa Halo #5 przelew
Region: Halo, Yirgacheffe, Gedeb, Gedeo Zone, SNNPR
Producent/Stacja obróbki: 388 drobnych rolników/Halo Beriti Washing Station by Origin Land Coffee
Wysokość upraw: 2100-2250m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, ziarna suszone na platformach
Profil palenia: jasny do przelewek, bardzo fajna, czysta, przyjemna kawa, klasyczna Etiopia z nieco herbacianymi, kwiatowymi aromatami
Niniejsza kawa pochodzi z maleńkiej miejscowości o wdzięcznej nazwie Halo. Około 388 rolników dostarcza swoje plony do stacji Berti CWS, gdzie ziarna są sortowane i przetwarzane w obróbce mokrej. Ziarna wyłuskane z owoców są płukane w wodzie przez kilka godzin, poddaje się je potem fermentacji przez 72 godziny, a następnie suszy się je na słońcu przez paręnaście dni.
Nazwa "Magarissa" została nadana niniejszej kawie przez zespół Nordich Approach, by ulokować ją na sensorycznej mapie. W języku Oromiffa oznacza to zieleń, a na mapie zmysłów: równowagę, słodkie jagody, rumianek, zioła, cytrusy -- zatem same pozytywne rzeczy :).
Data palenia: 16/12