Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural
Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural
Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural
Region: Edido, Yirgacheffe Woreda, Gedeo Zone
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Aricha Testi ADORSI
Wysokość upraw: 1850-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Jakość: Grade 1
Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach
Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty jagód i kwiatów, karmelu, czereśni, limonki, duża słodycz
Profil palenia: jasny do metod przelewowych
Hasło "Aricha" znane jest każdemu kawowemu "obieżyświatowi". Oznacza ono doskonałe kawy, pełne owocowo-kwiatowych aromatów, pochodzące z organicznych, naturalnych, dzikich często upraw. Kilka lat temu palona przez nas Aricha z obróbki naturalnej wygrywała ślepe cuppingi kilka razy z rzędu.
Niniejsza kawa pochodzi z małych, rodzinnych poletek, położonych w górzystym terenie nieopodal miasta Yirgacheffe. Rolnicy uprawiają drzewka różnorodnych, rodzimych odmian, wywodzących się od odmiany Typica, określanych mianem Heirloom, a także niedawno posadzone drzewka różnych ulepszonych odmian i Kurume — odmiany z której słynie cały region. Około 800 rolników dostarcza zebrane plony do Aricha Washing Station, stacji obróbki należącej do Testi Adorsi. Obróbka kawowych owoców i wydobycie z nich naszych "cudownych pestek" także jest kluczowe dla walorów tego, co znajdziemy w naszej filiżance.
Aricha jako kawowy region słynie z uroczych kaw z obróbki mokrej i spektakularnych kaw z obróbki naturalnej. Nie inaczej jest z niniejszą kawą — śmiało można powiedzieć, że jest chlubą Etiopii. Każdego zachwyci jej czysty, wspaniały aromat i bogata struktura.
O jakości Arichy i podejściu do jej palenia świadczy to, że nasza kawa zwyciężyła w ślepym cuppingu wielu innych:
http://coffeeplant.pl/synestezja-palarnia-kenia-etiopia-salwador/
Data palenia: 1/12