Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed NECTAR CITRULLUS

Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed NECTAR CITRULLUS

79.00
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
szt.
Zostaw telefon

Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed NECTAR CITRULLUS

Opakowania — słoiczki 200g i torebki 250g

Region: Huila, Vereda la Tocora, San Adolfo, Pitalito
Wysokość upraw: 1730m n.p.m.
Planacja: Finca Monteblanco
Producent: Rodrigo Sanchez Valencia
Odmiana: Caturra Bourbon
Proces obróbki: washed NECTAR CITRULLUS
Profil palenia: jasny omniroast
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna, bardzo przyjemna kawa, bardzo świeże, intensywne, zdumiewające aromaty melona; efekt WOW.

 

Kawy z plantacji Monteblanco znamy już od lat. Najpierw Citric, potem Mango. W tym roku przerabiamy Carbonic Maceration, Blueberry i niniejszy NECTAR CITRULLUS. Jest to również wybitna kawa o niezapomnianym profilu sensorycznym.

Niniejsza kawa jest jedną z wielu unikalnych kombinacji specjalnych odmian i wyszukanych procesów obróbki, ukazujących osiągnięcia i możliwości Finca Monteblanco na rynku kaw specjalnych. Finca Monteblanco jest rodzinną firmą, zarządzaną przez Rodrigo Sancheza Valencia, z tradycją w uprawie kawy sięgającą jego pradziadków. Monteblanco zajmuje 18ha powierzchni jednego wzgórza. Mokry młyn i urządzenia do suszenia zajmują wierzchołek, a uprawy rozłożone są na stokach.

W 2002 roku Rodrigo uczestniczył jako dziecko w ciekawym programie edukacyjnym, wprowadzającym dzieci plantatorów do testowania kawy. Przedtem ani on ani jego rodzina nie postrzegała kawy w kategoriach profilu sensorycznego. Przez naukę określania profili dla różnych kaw, cała wielopokoleniowa rodzina nabrała wiedzy o zależnościach między technikami uprawy, pielęgnacji, obróbki kawy a jej walorami w filiżance.

Rodrigo interesował się wtedy również zawodami dla plantatorów na najlepszą kawę w regionie. Zauważył, że dana plantacja może wygrać zawody jednego roku, i nigdy więcej. Postanowił wtedy, że jego kawy będą najlepszymi z możliwych, z roku na rok. Zaczął przyglądać się wszystkim drzewkom kawy na plantacji, by odkryć szereg odmian, posadzonych przez jego ojca w latach 80-tych.

Proces obróbki niniejszej kawy jest dość osobliwy. Jest to obróbka mokra. Oznacza to, że we wstępnej fazie za pomocą specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermentacji. Miriady wyhodowanych na owocach drobnoustrojów trafia wraz z ziarnami kawy do zamkniętych zbiorników na ok. 150 godzin. Efektem ich spontanicznej pracy jest niezwykła kawa.

 

Data palenia: 9/12

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: