• Kolumbia Monteblanco Purple Caturra Washed MANGO

Kolumbia Monteblanco Purple Caturra Washed MANGO

Wybierz, gdy chcesz zmieloną kawę
Masa netto
250g
92.00
szt. Do przechowalni

Kolumbia Monteblanco Purple Caturra Washed MANGO

 

Region: Huila, Vereda la Tocora, San Adolfo, Pitalito
Wysokość upraw: 1730m n.p.m.
Planacja: Finca Monteblanco
Producent: Rodrigo Sanchez Valencia
Odmiana: Purple Caturra
Proces obróbki: washed MANGO
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna ale subtelna kawa, bardzo ciekawe aromaty żółtych owoców i ziół, kwiatów czarnego bzu

 

Jakieś 2 lata temu "obłędem" w ustach cieszyły nas ziarna z tejże plantacji, z obróbki CITRIC. Tym razem proponujemy MANGO — warto!

Niniejsza kawa jest jedną z wielu unikalnych kombinacji specjalnych odmian i wyszukanych procesów obróbki, ukazujących osiągnięcia i możliwości Finca Monteblanco na rynku kaw specjalnych. Finca Monteblanco jest rodzinną firmą, zarządzaną przez Rodrigo Sancheza Valencia, z tradycją w uprawie kawy sięgającą jego pradziadków. Monteblanco zajmuje 18ha powierzchni jednego wzgórza. Mokry młyn i urządzenia do suszenia zajmują wierzchołek, a uprawy rozłożone są na stokach.

W 2002 roku Rodrigo uczestniczył jako dziecko w ciekawym programie edukacyjnym, wprowadzającym dzieci plantatorów do testowania kawy. Przedtem ani on ani jego rodzina nie postrzegała kawy w kategoriach profilu sensorycznego. Przez naukę określania profili dla różnych kaw, cała wielopokoleniowa rodzina nabrała wiedzy o zależnościach między technikami uprawy, pielęgnacji, obróbki kawy a jej walorami w filiżance.

Rodrigo interesował się wtedy również zawodami dla plantatorów na najlepszą kawę w regionie. Zauważył, że dana plantacja może wygrać zawody jednego roku, i nigdy więcej. Postanowił wtedy, że jego kawy będą najlepszymi z możliwych, z roku na rok. Zaczął przyglądać się wszystkim drzewkom kawy na plantacji, by odkryć szereg odmian, posadzonych przez jego ojca w latach 80-tych. Jedną z takich niezwykłych odmian jest Purple Caturra.

Proces obróbki niniejszej kawy jest dość osobliwy. Jest to obróbka mokra. Oznacza to, że we wstępnej fazie za pomocą specjalnych maszyn i wody z owoców wydobywa się pestki. Potem ziarna kawy poddaje się działaniu procesów fermentacji. Miriady wyhodowanych na owocach mango drobnoustrojów trafia wraz z ziarnami kawy do zamkniętych zbiorników na ok. 150 godzin. Efektem ich spontanicznej pracy jest niezwykła kawa.

 

Data palenia: 4/02

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie