
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Etiopia Sidama Shanta Golba FW










Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Etiopia Sidama Shanta Golba FW
Region: Sidama, SNNPR, Woreda Bensa, Daye
Producent/Stacja obróbki: Shanta Golba, Ardent Coffee
Wysokość upraw: 1900-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, ziarna suszone na platformach
Profil sensoryczny: nienachalne, charakterystyczne aromaty kwiatów, duża słodycz, smak czekolady z leśnymi jagodami :).
Profil palenia: jasny, omniroast
Niniejsza kawa jest chyba najbardziej charakterystycznym, kanonicznym przykładem kawy z Etiopii. Pochodzi z leśnych upraw należących do wielu małych rolników, położonych w woredzie Bensa ze stolicą Daye, w strefie Sidama (Sidama) w odległości ok. 250 km na południe od stolicy kraju. Sidama jest strefą w regionie SNNPR ale graniczy z regionem Oromia (w zasadzie z każdej strony), przeplata się ze strefą Gedeo. Bensa jest częścią regionu SNNPR ale stanowi "półwysep" zanurzony w regionie Oromia. Na mapie, nieopodal Daye znajdziemy takie kawowe hasła jak: Harenna (dzikie lasy), Nansebo, Irgalem, Yirgacheffe. Dawniej te obszary nazywano mianem Sidamo.
Data palenia: 1/10