-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Rwanda Kabyniro Karambo Hill Natural OMNIROAST
Rwanda Kabyniro Karambo Hill Natural
Region: Prowincja Zachodnia, Kabyniro, Ngorero
Plantacja: ok. 40 rolników spółdzielni Kopiguka cooperative
Odmiana: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1600-1950 m n.p.m.
Stacja mycia: Kabyiniro Station
Metoda obróbki: sucha, naturalna, owoce suszone na słońcu, na platformach
Profil palenia: palenie średnie, do espresso, omniroast — ew. do metod przelewowych
Profil sensoryczny: bardzo słodka, czekoladowo-owocowa kawa
Zwykle mieliśmy ziarna z obróbki mokrej. Niniejsze są zupełnie, zupełnie inne — z obróbki naturalnej: napary mają ogromne, gęste body i cięższe aromaty.
Kawy z Rwandy mają swoją klasę za sprawą najlepszych odmian, dobrego klimatu i dobrej agrokultury. Niniejsza kawa pochodzi z upraw niewielkiej spółdzielni Kopiguka z powiatu Ngororero w Prowincji Zachodniej. Pola uprawne położone są na wzgórzu o wdzięcznej nazwie — Karambo. Warunki klimatyczne są tutaj dla uprawy kawy idealne: optymalne opady, chłodno w nocy, ciepło w dzień — ziarna są zatem gęste, treściwe, słodkie, aromatyczne.
Historia Kopiguka jest dość spora, bo ma już ponad 20 lat, ale w 2018 spółdzielnia nawiązała współpracę z firmą Tropic Coffee.
Data palenia: 5/05