Salwador Las Llantas Anaerobic Natural
Salwador Las Llantas Anaerobic Natural
Salwador Las Llantas Anaerobic Natural
Region: Tacuba, Apaneca-Ilamatepec, El Salvador
Plantacja: Finca Las Llantas
Właściciel: Jose Enrique Gutierrez
Odmiana: Sarchimor
Wysokość upraw: 1200m n.p.m.
Proces obróbki: anaerobowy suchy (natural)
Profil sensoryczny: bardzo czysty, kwiatowo-owocowy; aromaty ananasów, brzoskwini, czekolady, wanilii
Proces palenia: jasny, lekki do metod przelewowych ale trzeciofalowe espresso jest ujmujące ;).
Ponownie w naszej ofercie — jedna z najfajniejszych kaw z takowej, specjalnej obróbki anaerobowej. Zwykle ta obróbka "przytłacza" charakter danej kawy, jak w przypadku np. innej naszej kawy, Kolumbii Veranera. Niniejsza kawa jest świetna i bardzo przyjemna w zasadzie dla każdego.
- Jose Enrique Gutierrez, producent kawy w drugim pokoleniu, hołduje zrównoważonej uprawie i produkcji wysokiej jakości kawy. Jego rodzina uprawiała kawę we wschodnim regionie Salwadoru, ale opuściła ją z powodu niskich cen i wojny domowej w latach 80-tych. Pomimo to, kawa jest pasją Jose, więc gdy w 2007 roku kupił swoją pierwszą farmę, zrobił to z myślą o produkcji kawy.
Finca La Llantas leży na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza w paśmie górskim Apaneca-Ilamatepec. Kawa jest zacieniona przez drzewa Inga. Jose zachęca pracowników do sadzenia fasoli pomiędzy rzędami kawy. Fasola stanowi dodatkowe źródło pożywienia dla pracowników i ich rodzin oraz wiąże azot w glebie. Owoce kawy są zbierane ręcznie w okresie największej dojrzałości i dostarczane do stacji mycia. Przy zbiorze pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszystkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe. Wiśnie są umieszczane w szczelnych workach i zamykane w celu fermentacji przez 68 do 72 godzin. Worki są trzymane w cieniu, aby kontrolować fermentację. Po fermentacji wiśnie są przewożone do młyna El Carmen w Ataco, gdzie są poddawane procesowi suszenia na podniesionych platformach. Pracownicy młyna często obracają wiśnie, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie trwa około 30 do 32 dni.
Data palenia: 20/12
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaPyszna kawa, czuć czerwone wino i coś a'la truskawki.