Kenia THIURURI AA przelew
Kenia THIURURI AA przelew
Kenia THIURURI AA przelew
Region: Kiambu County, na północ od Nairobi, Prowincja Centralna
Stacja obróbki: THIURURI/Komothai FCS
Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników
Odmiana: SL 28, SL 34;
Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne, aromaty intensywne i bogate, śliwki, kandyzowane pomarańcze, maliny, granat, jagody, wiśnie, porzeczki; bardzo okrągłe, duże body; duża słodycz.
Kilka lat temu mieliśmy do czynienia ze świetnymi ziarnami z regionu Kiambu — Nyakabugi wygrywała ślepe cuppingi. Podobnie ciekawą i smakowitą kawą jest niniejsza Kenia Thiururi. Thiururi jest jedną z parunastu stacji obróbki, należących do spółdzielni Komothai. Rolnicy mogą sobie sami wybrać stację obróbki. Spółdzielnia wspiera młodych ludzi, gdyż większość jej zarządców ma mniej niż 35 lat.
Do tej pory przez naszą palarnię przewinęło się już chyba setki, zawsze pięknych ziaren z Kenii. Pochodziły one przede wszystkim ze słynącego w kawowym świecie regionu Nyeri, a także Kirinyaga i Muranga. Podobnie jak Nyeri, Kirinyaga i Muranga, także Kiambu leży w Prowincji Centralnej. Z Hrabstwa Kiambu pochodzą niniejsze, jak na Kenię przystało, *cudowne* ziarna. Więcej o geografii i statusie wspomnianych regionów: Prowincja Centralna, Hrabstwo Kiambu.
Hrabstwo Kiambu leży na północ od stolicy Kenii Nairobii, na południe od potężnej Mount Kenya i pasma Gór Aberdare. Wulkaniczne czerwonoziemy w połączeniu z dużymi wysokościami dają niezwykłe plony. Niniejsze ziarna stanowią wyselekcjonowane plony, zebrane z niewielkich poletek przez drobnych rolników należących do spółdzielni Komothai Farmers Cooperative Society.
Metoda obróbki: washed, sun-dried on African beds, czyli na mokro przy użyciu wody i suszenie na słońcu, na drewnianych platformach. Przyjemna, słynna, słodka kwaskowatość, spektakularne aromaty świeżych owoców i kwiatów, czarnych i czerwonych porzeczek, śliwek oraz wiśni, graperfuitów, cytrusów. Kawa ma duże body, jest zrównoważona, bardzo słodka.
Data palenia: 11/11